logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave

 

01 front

V 92. letu se je poslovil svojsten raziskovalec, inovator, pedagog in industrijski oblikovalec.

Bil je začetnik industrijskega oblikovanja na slovenskih tleh, kateremu je vedno postavljal nove mejnike. V svojem dolgem oblikovalskem opusu je izdelal množico predmetov, s katerimi se srečujemo v javnih ustanovah in doma.

Nekaj njegovih najbolj znanih izdelkov;, zložljiv stol REX, ki je razstavljen tudi v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku (MOMA), stol LUPINA, stol 4455, katerega je britanski zgodovinar oblikovanja Jonathan M. Woodham označil, kot prvi pravi primer slovenskega industrijskega oblikovanja. Zraven zelo uspešnih stolov lahko prištejemo tudi modularno sistemsko pohištvo FUTURA, SAVINJA, JAVOR in KONSTRUKTA

 

 

Gospod  KRALJ se je od rane mladosti rad spogledoval z lesom, saj se je v očetovi mizarski delavnici tudi priučil poklica, kar se pozna na vseh njegovih izdelkih in kar ga je zaznamovalo za celotno življenje. Z izrednim znanjem je v 60. letih v kamniški tovarni Stol postavi mejnike industijskega oblikovanja z zasnovo najbolj znanega slovenskega stola REX. Njegovo vodilo je bilo da mora biti dobro oblikovanje dostopno vsem. V svojem življenju je doma ali v tujini prijavil 118 patentov in modelov, opravil 39 raziskovalni nalog, kar priča o njegovem nenehnem strmenju po novem.

20100904 09 stol rex 22 niko kralj foto marjan laznik

Zložljivi stol REX

 

lupina

Stol LUPINA

 

4455

Stol 4455

 

Zahvaljujoč njegovemu velikemu umu, nam je zapustil bogat opus izdelkov, ki so nam v ponos in nas bodo razveseljevali tudi v prihonosti.

 

HVALA G. KRALJ ter srečno...

 

...

 

.

 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.