logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave


00 front maralunga
V obdobju 40ih let  je postala ena izmed ikon pohištva, hkrati je najbolj slavna italijanska oblikovalska sofa, ki je navdihnila generacije oblikovalcev in proizvodov. Ob 40. letnici je proizvajalec Cassina predstavil slavnostno verzijo v blagu ali usnju s povdarjenim šivom po robovih rokonaslonov, hrbtišč in sediščnih blazin, ki sofo naredijo bolj sodobno in v sozvočju s časom. Ob priložnosti so prenovili tudi podnožje, ki je sedaj na voljo tudi v sivi in svetlo sivi barvi. S prenovljeno verzijo je klasična MARALUNGA pridobila izgled, ki ustreza večjemu številu prostorov. Kar pa je najbolj pomembno, postala je še bolj brezčasna...

 

maralunga gallery10

SLIKA: Trosed MARALUNGA (prvotna verzija brez vidnega šivanega robu) v družbi foteljev UTRECHT.

 

Leganda govori, da je Cesare Cassina udaril po prototipu sofe, ki mu ga je pokazal Vico Magistretti, saj ni zadovoljila njegovih pričakovanj po izjemnem udobju. Ta Udarec je zlomil hrbtišče sofe, kar je dalo Milanskemu arhitektu idejo o preoblikovanju tradicijonalne sofe. MARALUNGA je prejela nagrado Compasso d'oro in takoj požela veliko medijsko slavo.

 

maralunga40 still life02

SLIKA: Trosed MARALUNGA (prvotna verzija brez vidnega, šivanega robu) v družbi foteljev UTRECHT.

 

Model sofe je uvedel idejo sofe s premičnimi nasloni za glavo, možnost visokega ali nizkega hrbtišča (dve sofe v eni; resna in ležerna). Inovacija elegantnega premikanj  hrbrišč je dodaten plus, sofi preprostega pomirjujočega izgleda in ekstemnega udobja, ki omogoča ergonomsko sedenje s podporo ledvenega dela. Sofa je zaradi svojih kvalitet tudi v stalni razstavi Muzeja moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku.

 

vico magistreti

SLIKA: Vico Magistretti v svojem studiu.

 

o oblikovalcu:

Vico Magistretti je bil rojen leta 1920 v Milanu, kjer je tudi diplomiral 1945 iz arhitekture in kjer se je njegova profesionalna kariera zavrtela predvsem  na področjih arhitekture, urbanizma in industrijskega oblikovanja. Prvo večje priznanje za svoje delo je dobil leta 1948, ko je prejel ˝Gran Premio˝ na 8. Trienalu oblikovanja ˝8th Triennale˝. Nato je sledilo skoraj 40 let ustvarjanja s priznanji in nagradami na različnih področjih v različnih državah. Predaval je na različnih fakultetah arhitekture in šolah za oblikovanje v italiji in v tujini, od Milana do New Yorka, od Pariza do Londona, mesta kateremu je bil posebno posvečen, in kjer je bil leta 1983 razglašen za častnega člana ˝Honorary Fellow˝ na Royal College of Art.

 

maralunga40 gallery20

SLIKA: Pregibno hrbtišče sofe MARALUNGA (prenovljena verzija z vidnim, šivanim robom).

 

Pohištvo, svetila in ostali objekti, ki jih je oblikoval po celem svetu in v vseh pomembnih svetovnih oblikovalskih muzejih so v njegovo čast priredili razstave njegovih del, ter obdržali kose njegovih del v stalnih razstavah. Magistretijevo raziskovanje je bilo neprekinjeno – oblikovanje, kultura projekta in inovativno eksperimentiranje z materiali in prostorskimi rešitvami, da ne omenimo oblik in funkcij, ki so bile daleč od  strogih modnih smernic, katere so bile popularne. Z oblikovanjem v Cassini je pričel leta 1960 in od takrat oblikoval velik del kolekcije iz katerega izstopata sofa MARALUNGA (1973) in knjižne police NUVOLA ROSSA (1977), ki sta še vedno neprekosljiva mednarodna ˝best-seller-ja˝ in sta doživela veliko imitacij, ki pa nikoli niso dosegle uspeha originala.

 

maralunga40 gallery13

SLIKA: Dvosed MARALUNGA (prenovljena verzija z vidnim, šivanim robom) v družbi klubskih mizic TOREI.

... 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.