logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave


00 front BMPo 100-ti obletnici rojstva Borge Mogensena, pripadnika enajsterice, ki so poleg Kaare Klinta, Arneja Jacobsna in Hans Wegnerja, ustvarili in utemeljili koncept Danskega pohištvenega oblikovanja (Danish Modern), vam podrobneje predstavljamo oblikovalca in podjetje Fredericia, ki se je odločilo, da bo v svoji tovarni z mojstrskim pristopom delavcev, izdelovalo pohištvo priznanega oblikovalca, za bodoče rodove...

 

Fredericia Furniture dag 2 67341 72

SLIKA: Stol J39 - The People's Chair (leseno ogrodje in pleteno sedišče iz papirja).

 

Borge Mogensen je bil znan kot oblikovalec pohištva, ki je snoval zelo kvalitetne kose, kateri so bili cenovno dostopni Danskim gospodinjstvom. Oblikoval je nekaj najbolj priznanih kosov pohištva 50ih in 60ih let prejšnjega stoletja, med njimi so stola J39-Peoples chair, Soborg, fotelja The Hounting Chair in The Spanish Chair ter sofi No.1 in Spoke-Back Sofa.

 

2226 31 72

SLIKA: Fotelj The Spanish Chair (leseno čokato ogrodje in usnjena sedišče in hrbtišče). 

 

Mogensen je bil zelo produktiven oblikovalec, kar dokazuje njegova kolekcija del, ki se šteje v tisočih. Nove ideje so iz njega kipele podnevi in ponoči, zapisane pa so bile na vžigalice, namizne prtke, odprte kuverte ali karkoli mu je pršlo pod roke.

 

Webslide 918x433mm Soborg Oak image 918x433

SLIKA: Stol Soborg (celotno izveden v lesu). 

 

Njegova življenska misija je bilo oblikovanje preprostega in uporabnega pohištva za vsakogar. Izgled je bil pomemben, ampak nikoli na račun funkcionalnosti. Ni prenašal kolegov, ki so podlegli muhavosti mode in so ignorirali funkcionalnost, ali pa so uporabljali pregrešno drage materiale. V isti sapi je sam kljuboval očitkom, da uporablja kot gradivo le les, ki je bi njegov najljubši material v katerem je izvedena večina njegovih del v različnih izvedbah.

 

Tremmesofa remix 183 DD 02 NY 72

SLIKA: Sofa Spoke-Back Sofa (leseno ogrodje, sedišče in hrbtišče oblazinjena s premičnimi oblazinjenimi rokonasloni).

 

Ne moramo omeniti le Borga Mogensena, ne da bi omenili tudi Andreasa Gravensena. Oblikovalci in proizvajalci so vedno odvisni eden od drugega, ampak v tem primeru, pa je leto 1955, ko je Andreas Graversen odkupil Frederica Stolefabrik, zaznamovano kot začetek sodelovanja med oblikovalcem in proizvajalcem, ki je bilo več kot profesionalno partnerstvo. Skozi leta se je med gospodoma spletlo trdno prijateljstvo, ki ga je napajala skupna želja po oblikovanju in izdelavi enostavnega, visokokakovostnega pohištva z neminljivo estetsko komponento. Oba sta bila ciljem enako predana in strastna, kar je naredilo njun odnos na čase temperamenten, kot je vsak tesen medsebojni odnos.

 

2229 Jagtstol Eg-sort ny skygge 72 SLIKA: Fotelj The Hunting Chair (leseno ogrodje in usnjena hrbtišče in sedišče).

 

Børge Mogensen je bil discipliniran in predan svojem delu, vendar je tudi živel življenje, v katerem je bil središče marsikatire zabave. Børge je užival v druženju pozno v noč, prevsem v družbi dobrih prijateljev, cigar in vina, kjer je bila njegova bujna prisotnost zelo prepričljiva. Vendar ne glede na to, kako pozno je ostal buden, je bil naslednje jutro že nazaj v studiu ustvarjajoč naslednji dizajn.

 

BM-katalog-05 150

SLIKA: Sofa No.1 (leseno podnožje, sedišče in hrbtiščne blazine oblazinjene). 

 

V podjetju Fredericia nadaljujejo izdelavo del Borge Mogensena s pomočjo najboljših mojstrov izdelave in najbolših materialov...

Dansko udobje, ki kljubuje času že 104 leta in nas osvaja še naprej...

 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.