logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave


00 front LC50
Letos je 27. avgusta minilo 50 let, od smrti enega najbolj vplivnih arhitektov 20. stoletja, Chales – Edouard Jeanneret-Gris (Le Corbusier), švicarsko-francoski arhitekt , urbanist, umetnik, oblikovalec, teoretik in še veliko več, ki je bil predan modernizmu in funcionalizmu je za seboj pustil neprecenljiv opus del za katera lahko trdimo da so unikatna, neponovljiva in neprecenljiva...

 

Rojen v La Chaux-de-Fonds (švica) 6. oktobra 1887, očetu; graverju in loščilcu ur, ter mami; učiteljici klavirja. Pri trinajstih izstopi iz osnovne šole in se odpravi v šolo za umetnost k Chalesu L'Elattenier -ju, ki ga izuči graviranja ur. Nato se Charles, ki ga veseli slikarstvo, vpiše v nadaljevalni tečaj dekorativnih umetnosti, pod vodstvom Chalesa L'Elattenier -ja, ki ga navduši za arhitekturo, hkrati pa mladi Charles, že dobi naročilo za izdelavo vile, za člana odbora šole Louisa Falleta.

 

900x720 2049 2194

SLIKA: skica Augusta Perret v salonu v Parizu.

 

Po šolanju se odpravi na ekskurzijo po evropi, s katere prinese obsežno zbirko skic, ki začne oblikovati njegovo razmišljanje o arhitekturi. Nadalnje ga arhitekturno izoblikujeta, delo v biroju Pariškega arhitekta August Perret a (pionir armiranega betona), ter delo v Berlinskem biroju Peter Behrensa, kjer naj bi srečal Walter Gropius-a in Mies van der Rohe-ja. Največji vtis in navdih, ki ga bo spremljal vse življenje, pa nanj naredi obisk samostana »Charterhouse of the Valley of Ema« v Firencah.

 

screen-shot-2011-02-22-at-7.02

SLIKA: slika - skica študije "Dom-Ino House".

 

Ko se Charles vrne domov, začne poučevati na stari šoli za umetnost v La-Chaux-de-Fonds,  preučuje teoretične arhitekturne študije z moderno pristopi. Najbolj znana študija je projekt »Dom-Ino House«, kjer so armiranobetonske plošče podprte s tankimi stebri, ob robu teh pa so stopnice, ki vodijo v etaže. Po izdelani teoriji z bratrancem Pierre Jeanneret odpreta arhitekturni studio v Parizu, s kubističnim slikarjem Amedee Ozenfant , pa napišeta manifest nove umetnstne smeri Purisma in začneta izdajati revijo L'Esprit nouveau v kateri Charles prevzame psevdonim Le Corbusier.

 

vila savoye

SLIKA: Villa Savoye (l.1929), Poissy, Francija by Le Corbusier.

 

Le Corbusier  je znan predvsem kot velik zagovornik Funkcionalizma; kot najboljši primer tega se šteje njegova Villa Savoye, kjer je arhitekt najbolje predstavil pet točk moderne arhitekture:

1. Dvignjen večji del stavbe od tal; postavljen na stebre, ki so struktura in omogočajo pretok prostora, ter hkrati omogočajo naslednji dve točki,

2. Prosto fasado, ki je nenosilna in jo arhitekt oblikuje po svojem okusu,

3. »Open floor plan«; prosti tloris – neobremenjen z nosilnimi zidovi, prostore se naniza, ne glede na konstrukcijo, ampak glede na potrebo,

4. Neovirani pogledi na okolico; velika okna (pri villi Savoye imamo dolga okna čez celotno nadstrojpje),

5. Vrt na strehi; kar se v stiku z zemljo pozida, naj se nadomesti na strehi.

 

corbu

SLIKA: glavna shema Modulor-ja (zlati rez, človeškega teesa), ter platnici knjige 1 in 2.

 

Njegova najbolj znana knjiga, Modulor je zbirka arhitekturnih razmerij, za katere je dobil navdih pri Leonardo da Vinci -jevem »Vitruvian Man« , s katerim je Leon Battista Alberti pribljižal človeške proporce arhitekturi. Le Corbusier  pa je princip Zlatega reza, ki sloni na človeških razmerjih skupaj s Fibonaccijevimi števili razdelal do popolnosti. Modulor  je postal sistem mer arhitektov in podlaga za nadaljne priročnike za arhitekturo.

 

Corbusier cartesian skyscrapers

SLIKA: maketa svetlečega mesta "The Radiant City".

 

Veliko moči Le Corbusier nameni urbanizmu, saj si je zadal rešiti problem, hitro rastočih revnih četrti Pariza. Iz načrta manjše soseske je hitro prešel na merilo celotnega mesta, tako je predstavil načrt »Contemporary City« (sodobno  mesto) za 3 miljone prebivalcev. Zaradi radikalnega izgleda je  mesto ostalo le na papirju, vendar ga je skozi čas dopolnjeval in kmalu predstavil nov koncept »The Radiant City« (svetleče mesto), ki se najbolj očitno razlikuje od sodobnege mesta v tem, da upošteva kot merilo, število družinskih članov in ne ekonomski položaj le teh.

Realiziral je le manjše izseke velikih načrtov, kot so naprimer  Unité d'Habitation  v Marseille.

Je pa leta 1950 realiziral velik urbanistični projekt, v Chandigarhu; glavnem mestu dežele Panjab v Indiji, ki je tudi prvo načrtovano indijsko mesto. Le Corbusier je zasnoval celotno mestno mrežo, hkrati pa je prispeval nekaj najbolj pomembnih upravnih stavb, kot so sodišče, parlament in univerza.

 

Navzoč na vseh vseh frontah funkcionalizma je tudi pri pohištvu povdarek na funkciji. Ko se je biroju pridružila še arhitektka Charlotte Perriand, so javnosti predstavili nekaj neponovljivih kosov pohištva, ki so danes ikone in so nepogrešljive v vsakem kvalitetnem, funkcionalnem arhitekturnem prostoru.

 

Najbolj znane ikone iz biroja Le Corbusier so:

 

-stol LC1 ; z gibljivim hrbtiščem,

lc 1

SLIKA: stol LC1 , oblikovali Le Corbusier, PierreJeanneret, Charlotte Perriand by Cassina .

 

-fotelj LC2 ; »great comfort sofa« majhen model,

lc 2

SLIKA: fotelj - sofa LC2 , oblikovali Le Corbusier, PierreJeanneret, Charlotte Perriand by Cassina .

 

-fotelj LC3 ; »great comfort sofa« velik model,

lc 3

SLIKA: fotelj - sofa LC3 , oblikovali Le Corbusier, PierreJeanneret, Charlotte Perriand by Cassina .

 

-počivalnik LC4 ; nastavljiv chaise lounge katerega prvotno ime je Basculant,

lc 4

SLIKA: počivalnik LC4 , oblikovali Le Corbusier, PierreJeanneret, Charlotte Perriand by Cassina .

 

-sofa LC5 ; z rotirajočimi hrbtnimi blazinami iz Le Corbusier-jevega stanovanja,

lc 5

SLIKA: sofa LC5 , oblikovali Le Corbusier, PierreJeanneret, Charlotte Perriand by Cassina .

 

-miza LC6 ; aluminijasto ogrodje s stekleno mizno ploskvijo, ki je višinsko nastavljiva,

lc 6

SLIKA: miza LC6 , oblikovali Le Corbusier, PierreJeanneret, Charlotte Perriand by Cassina .

 

-vrtljiv stol LC7 ; stol z rokonasloni in še mnogi...

lc 7

SLIKA: vrtljiv stol LC7 , oblikovala Charlotte Perriand (v kolekciji Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand) by Cassina .

 

Pohištvo, ki so ga zasnovali v biroju Le Courbusier , skladno z licenco Fondation Le Corbusier izdeluje italijanski proizvajalec Cassina že dolgih 50.let. Pri izdelavi dajejo poseben povdarek kvaliteti in udobnosti, funkcionalnega pohištva, saj tako izdelani kosi prinesejo v prostor dodatno kvaliteto, ki ga obogati.

 

Le Corbusier je umrl med jutranjim plavanjem v mediteranskem morju, 27. avgusta 1965 v Roquebrune-Cap-Martin (francija), kraju kjer je imel svoj priljubljen poletni mini vikend.

 

Eden vsestranskih vodilnih arhitektov 20. stoletja nam je pustil zapuščino, ki bi mogoče res morala biti pod UNESCO zaščito, za kar se trudijo nekateri, saj je temelj nekega obdobja in nas napaja in navdihuje. Naj njegova dela svetijo še nadaljnih 50 let in več...

 

 

 

 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.