logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave

 

SLIKA 0

Firma THONET se ponaša z eno najdaljših tradicij v svoji branži. Njen ustanovitelj, MICHAEL THONET (1776-1871), je bil mizar in inovator avstrijsko-nemškega rodu. V njegovem rojstnem mestu Boppard je leta 1819 ustanovil svoje prvo podjetje THONET, kjer je izdeloval lepljeno masivno pohištvo. Z izdelavo elegantnega pohištva organskih oblik je začel leta 1830, kjer je do popolnosti razvil postopek krivljenja lesa z uporabo vroče vodne pare in tako za takratni čas izdelal  revolucionarne izdelke, ki so odprli pot množični proizvodnji. Izdelki so bili lahki, trpežni, estetsko dovršeni in hkrati cenovno dostopni širši množici. 

 

SLIKA 1

SLIKA: proizvodni proces ročne izdelave prvih Thonetovih stolov iz krivljenega lesa. 

Podjetje je prve uspehe poželo leta 1836 z linijo Boppard, kjer je bil prvič uporabljen inovativen postopek krivljenja masivnega lesa. Kljub uspehu in prepoznavnosti je bil Thonet zaradi gospodarske krize primoran prodati podjetje in se z družino preseliti na Dunaj. 

SLIKA 2

SLIKA: kolekcija Boppard.

S svojimi štirimi sinovi je Thonet na Dunaju leta 1849 odprl lastno trgovino s pohištvom in nekaj let pozneje družbo prenesel na svoje sinove pod imenom Gebruder Thonet. Leta 1850 je izdelal stol Nr. 1 in na veliki razstavi v Londonu leto pozneje zanj prejel bronasto medaljo. To je za podjetje pomenilo veliko priznanje in mednarodni preboj. Izboljšane in dovršene proizvodne metode, so podjetju leta 1856 omogočile odprtje prve tovarne v Koryčanih na Češkem, kjer so bili obsežni bukovi gozdovi, ki so podjetju predstavljali primarni vir surovine za izdelavo pohištva. V prihodnjih letih so v Vzhodni Evropi odprli še pet proizvodnih obratov, zadnjega (sedmega) pa leta 1889 v Hessnu (Nemčija), kjer je sedež podjetja Thonet še danes. 

SLIKA 3

SLIKA: prvi izdelki podjetja med njimi tudi gugalnik št. 1.

Najbolj kulten izdelek podjetja je stol št. 14 (konsumstuhl Nr. 14, danes št. 214), ki ga proizvajajo še danes. Izdelali so jih že več kot 50 milijonov. Inovativni upogibni postopek krivljenja lesa je omogočil industrijsko proizvodnjo velikih razsežnosti. Do najmanjše podrobnosti premišljena izdelava, elegantna oblika, enostavna sestava in ekonomičen volumen za transport je stol povzdvignilo v sam vrh ikon svetovnega oblikovanja. Za stol je Thonet leta 1867 v Parizu na svetovni razstavi prejel zlato medaljo.

SLIKA 4

SLIKA: elementi stola št. 14 in njihov premišljen volumen za transport.

Elegantna oblika, proizvodni proces in transport so bili pri stolu št. 14 nerazdružljiva celota. Sestavne dele je bilo mogoče hitro in kvalitetno izdelovati, pri čemer je bil strošek transporta omejen na minimum. V enem kubičnem metru so lahko prepeljati 36 stolov, kar je izdelek zelo pocenilo.

SLIKA 5

SLIKA 6

 

Ikone zgodovine oblikovanja so postali tudi drugi stoli podjetja ThonetMed njimi je gugalnik št. 1 iz leta 1860, kasneje so sledili uspešni modeli št. 18 in št. 56. Okoli leta 1900 so na trg lansirali eleganten model št. 209 z ukrivljenimi rokonasloni, v katerega se je zagledal sam Le Corbusier. Leta 1904 je nastal stol št. 247, ki ga je občudoval Otto Wagner.

SLIKA 7 stoli thonet kolekcija

 

SLIKA: tehnološko dovršeni in prepoznavni izdelki podjetja Thonet

SLIKA 8 znane osebnosti na stolih thonet

 SLIKA: stoli Thonet veljajo za najbolj pomemben industrijski produkt vseh časov.

Thonet še danes proizvaja najbolj kultne izdelke iz svojega repertoarja, ki so zaznamovali svet oblikovanja v dveh stoletjih in so še danes ikone. V proizvodnji so najbolj opevan stol št. 14, danes št. 214 Michaela Thoneta, stoli 204209218 in 233 Gebruder Thonet, izdelki s kovinsko krivuljno konstrukcijo S 34 / S 64S 35… Marcela Breuerja in kultni stol S 533 Ludwiga Mies van der Rohea, stoli S 40S 43,… Martina Stama in številni drugi brezčasni izdelki oblikovani pred stoletjem in več.  

SLIKA 9 novi klasiki

SLIKA: novi klasiki še zmeraj oz. ponovno v proizvodnji.

Thonet je še danes eno vodilnih podjetij na svojem področju. Sedež podjetja in proizvodnja je locirana v Frankenbergu, kjer izkušeni delavci še danes ročno izdelujejo ikone izpred stoletja in pol kot tudi nove izdelke tega tisočletja, ki so kakovostni, brezčasni, trajnostni in vedno v koraku s časom.  

SLIKA 10 THONET DANES

SLIKA: do popolnosti razvit postopek krivljenja lesa pod pritiskom in paro za novo kolekcijo Thonetovih klasičnih stolov. 

 SLIKA 11 bentwood sofa

SLIKA:  bentwood sofa 2002/C001Christian Werner, 2015

SLIKA 13

SLIKA: lounge chair 808Formstelle, 2015

SLIKA 14 classics for kids

SLIKA: stoli 214 za otroke

...

 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.