logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave

SLIKA 0 GRCIC

Konstantin Grcic je svetovno znan industrijski oblikovalec nemškega rodu.  Pred študijem oblikovanja na Royal College of Art v Londonu se je izučil za mizarja na šoli John Makepeace v Dorsetu v Angliji. Kombinacija obeh izobrazb in neizmeren talent sta Konstantina Grcica postavila iz povprečja tako, da je danes eden najprodornejših in unikatnih oblikovalcev na svetu. Svoj studio Konstantin Grcic Industrial Design (KGID) je odprl leta 1991 v Munchnu, svojem rojstnem kraju. Od takrat je oblikoval izdelke s svojim prepoznavnim osebnim pečatom za vodilna svetovna oblikovalska podjetja kot so: Authentics, BD Ediciones, Flototto, Laufen, Magis, Mattiazzi, Muji, Nespresso, Plank, Serafino, Zani, Thomas-Rosenthal, Vitra, Cassina, Driade, ClassiCon in Flos. Za svoje izdelke je prejel mednarodne nagrade za oblikovanje, med drugimi tudi prestižni Compasso dOro za svetilko MAYDAY in stolček MYTO. Izdelki Konstantina Grcica so del stalnih zbirk najpomembnejših svetovnih oblikovalskih muzejev (MoMa / New York, Center Georges Pompidou / Pariz). Za znano pariško galerijo Galerie kreo je ustvaril številne omejene izdaje svojih oblikovalskih presežkov. Kuriral je pomembne oblikovalske razstave med katerimi velja omeniti DESIGN-REAL v Serpentine Gallery v Londonu in oblikovanje razstave nemškega Pavilijona na 13. Arhitekturnem bienalu v Benetkah. Konstantin Grcic pri svojih izdelkih definira funkcijo v človeških okvirih, združuje formalno strogost s svojo prepoznavno ostrino in kančkem humorja. Za vsakega od njegovih izdelkov je značilno skrbno raziskovanje zgodovine oblikovanja in arhitekture ter sodobni  materiali. Grcica mnogi povezujejo s strogim minimalizmom, a sam trdi, da je njegovo vodilo preprostost in iskrenost...

SOFA SOFT PROPS_CASSINA

slika 1 grcic cassina

Sofa Soft Props je inovativno razvit modularni sistem, katerega jedro predstavljata dva osnovna modula, ki ju je moč kombinirati v različne sestave. Sistem omogoča sestavo štiriseda z osrednjo oz. kotno klubsko mizico, sestavo dvoseda, chaise launga in ležišča. Sistem dopolnjujejo nizke stranske mize, s predalom ali brez, ki so na voljo v črnem in belem marmorju. Sofa je arhitektura znotraj arhitekture, saj vidna cev, ki služi kot naslon definira prostor znotraj prostora. Kljub strogi in jasni drži je sofa izredno lahkotna. K temu pripomore predvsem detajl stika masivne cevi hrbtišča in oblazinjenega dela, kjer mehak oblazinjen del nosi težko kovnisko cev naslonjala.

 

085  PROPS_CASSINA

slika 2 grcic cassina

Večnamenski sistem sestavov za dom je narejen iz 5mm debele lasersko rezane pločevine, prepognjene z obdelano površino, ki daje izgled kovanega železa. Props 085 ni mogoče določiti enoznačne definicije in uporabnosti, saj pušča prosto interpretacijo. V osnovi je to abstraktna oprema za opremo oz. kombinacija objektov, ki jih lahko uporabimo za klubsko mizico, regale za knjigo, podstavek za rožo. Izdelek personalizira uporabnik , ki mu sam določi funkcijo, ki jo potrebuje.

 

KANU

slika 3 grcic cassina

Konceptualna strogost in materialnost je izražena v izdelku, ki ga je Konstantin Grcic oblikoval za Cassino. Kanu je stol, definiran s polkrogom, ki je hkrati podnožje in naslon. Drugi element stola je sedišče, ki je iz enakega materiala kot celota. Uporabil je samo en material in sicer ergonomsko ukrivljeno vezano ploščo iz ameriškega oreha. Na prvi pogled robusten stol je izredno ergonomski, saj saj se ploskve skorajda neopazno tanjšajo in debelijo tako, da je zagotovljena stabilnost spodnjega dela in udobje zgornjega.

 

CHAOS_CLASSICON

slika 4 grčič classicon

Chaos je prvo oblazinjeno pohištvo, ki ga je oblikoval zaprisežen minimalist Konstantin Grcic leta 2001. Fotelj je še danes zanimiv in lahko mu že pripišemo brezčasnot. Chaos je čarobni prestol z auro, ki je ozek v profilu in bogat iz sprednjega in zadnjega pogleda. Podnožje iz cevi nerjavečega jekla, nudi popolno oporo in uporabnika rahlo zaziba med sedenjem, čakanjem ali opazovanjem. Chaos predstavlja poseben prostor za posebne prostore. Na voljo v tkanini pestrih barvnih odtenkov in v naravnem usnju.

 

ULISSE DAYBAD_CLASSICON

slika 5 grčič classicon

 

Ulisse predstavlja razvoj popolnega ležalnika, ki v maniri modernizma simbolično združuje elegantne linije z vrhunskimi materiali in natačno izdelavo. Konstantin Grcic je navdih črpal pri legendarnih oblikovalkah pohištva Charlotte Perriand in Eileen Grey, vendar je ležalnik ovil v sodoben ovoj. Ležalnik Ulisse je simbol za sproščanje in udobje. V svoji preprosti eleganci se ležalnik spogleduje z arhaičnim pohištvom afriškega in japonskega izvora, ki so bili vir navdiha za številne oblikovalce modernizma. Ulisse je torej več kot zgolj funkcionalen kos pohištva, saj predstavlja povezavo med modernizom in sedanjostjo, Ulisse je simbol za počitek in razkošje.

 

ORCUS_CLASSICON

slika 6 grčič classicon

Pisalna miza oblikovana  davnega leta 1993 je pravo funkcinalnost dobila šele danes, saj velike klasične pisalne mize izginjajo iz zasebnih interierov. V dobi digitalizacije je potreba po delovni površini manjša, potreba po organiziranosti pa večja. Jasno strukturirani regali in  pisalna površina v usnju, ki daje uporabniku čuten užitek za roko in oko, spominja ne eno od nekdanjih epoh, ko je čas mineval počasneje. Orcus je reinterpretacija preteklosti iz mdf-ja in vezane plošče, furnirana ali v visokem sijaju lakirana površina, s 4 predali in skrivnim predalom. Pisalna miza vsebuje tudi prostor za shranjevanje kablov in napajalnih adapterjev. Okvir je iz kromiranega jekla, noge pa so nastavljive po višini.

 

ZIGZAG_DRIADE

slika 7 driade grčič

slika 8 driade grčič

Strukturiran regal Zigzag, ki služi za shranjevanje manjših predmetov ali kot prostor za knjige je kovinska struktura v večih barvnih odtenkih nosilnega dela in različnih materialih odlagalnih površin. Dinamična a uravnotežena kompozicija je sestavljiva v treh velikostih. Police so furnirane v hrastu ali orehu, jeklo pa je na voljo v beli, črni, fluoroscentno oranžni ali v zrcalni površini.

 

MINGX_DRIADE

slika 9 driade grčič

Minx je kolekcija minimalističnega pohištva s cevastim kovniskim ogrodjem, ki ga je Konstantin Grcic oblikoval za proizvajalca Driade. Avtorski oblikovani detajli in industrijski značaj dajejo liniji izdelkov svojevrstno noto oblikovalca. Ime Mingx se jasno nanaša na dinastijo Ming, ki je najbolj vplivala na napredek kitajske kulture in postavitvijo Kitajske v središče vzhodne trgovine. Kovinska struktura je na voljo v oranžni, svetlo sivi, bronasti in črni barvi medtem, ko je sedišče na volju v usnju in oblazinjenju iz poliestra.

slika 9 driade minx table grčič

Kolekcijo sestavljajo tudi zanimive mize, ki pritegnejo s tankim cevstim ogrodjem z dvema diagonalama za popolno stabilnost. Mize so namenjene za notranjo uporabo in skupaj s stoli iste kolekcije tvorijo lahkoten sestav, ki je primeren za vsak dom.  Konstantin Grcic je kovinsko cevasto strukturo mojstrsko oblikoval tako, da kolekcija vsebuje poleg kovinske robustnosti in trdnosti tudi mehkobo lesa.

 

MAY DAY_FLOS

slika 10 grčič flos may day

Svetilo May Day je edinstveno in unikatno svetilo za katerega je leta 2000 Konstantin Grcic dobil prestižno nagrado Compasso dOro ADI. Svetilka je velika dobrih 50 cm in je namenjena bolj dinamični kot statični uporabi. Svetilka je nepogrešljiva v sodobnih in igrivih ambientih. Baza je sestavljena iz kavlja in dveh izrastkov za navijanje kabla, ki je hkrati ročaj. May Day omogoča neskočno možnosti uporabe. Lahko je pritrjena na steno, visi statično iz stropa, uporabna je za ambientalno ali primarno svetlobo. May Day je v osnovi interpretacija delavniške svetilke iz avtomehaničnih delavnic.

 

OK_FLOS

slika 11 grčič flos OK

 

Svetilo OK je prav tako edinstveno tako po izgledu kot tudi po uporabnosti. Tudi za to svetilo je oblikovalec dobil nagrado Compasso dOro ADI leta 2014. Svetilo je pritrjeno na jeklenici, ki je vpeta v strop in tla. Svetlobno okovje je mogoče premikati navpično do 4 metrov, medtem ko je glavo možno usmerjati v vse ostale smeri. Svetilo vsebuje tudi zatemnilno stikalo s tehnologijo Soft Touch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.