logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave

SLIKA 0 achille

ACHILLE CASTIGLIONI je italijanski arhitekt in oblikovalec rojen 16.februarja leta 1918 v Milanu. Letos mineva stoletje od rojstva tega legendarnega oblikovalca, ki je s svojimi oblikovalskimi presežki zaznamoval stoletje. 

 

 

Achille je bil tretji sin kiparja Giannina Castigliona, njegova brata Livio in Pier Giacomo sta bila prav tako arhitekta. Študij je začel na Liceo classico Giuseppe Parini v Milanu, kjer je vpisal klasično umetnost, nato je študij nadaljeval na Liceo artistico di Brera in na koncu diplomiral iz arhitekture na Politecnico di Milano leta 1944. Po drugi svetovni vojni se je pridružil bratoma v arhitekturnem biroju, ki sta ga ustanovila leta 1938 skupaj z Luigiem Cacciamom Dominioniem. Arhitekturna praksa je temeljila na oblikovanju razstav, vendar so poleg primarne dejavnosti realizirali vrsto arhitekturnih projektov, med katerimi je najpomembnejša rekonstrukcija Palazze della Permanente, ki je bila uničena med bombardiranjem leta 1943.

SLIKA 1 achille

Arhitekturno prakso je zapustil leta 1952 in se posvetil raziskovanju oblik, novih tehnik in materilov. Po smrti brata Piera Giacoma leta 1968 s katerim sta delovala v tandemu je Achille stopil na samostojno podjetniško, pedagoško in oblikovalsko pot. Achille je bil eden od ustanoviteljev študijske smeri umetniškega oblikovanja za industrijo in leta 1969 postal profesor na fakulteti za arhitekturo v Torinu, kjer je poučeval do leta 1980. Pedagoško delo je nadaljeval do leta 1993 kot profesor industrijskega oblikovanja na milanski Politehniki.

SLIKA 2 achille

Po letu 1950 se je posvetil izključno oblikovanju. Njegove inovativne in tehnološko napredne oblikovalske izdelke lahko danes najdemo razstavljene v najpomembnejših muzejih in galerijah širom sveta kot so MoMA v New Yorku, Victoria and Albert Museum v Londonu, Kunstgewerbe Museum v Zurichu, Uneleckoprumyslove muzej v Pragi, Israel Museum v Jeruzalemu, Art museum v Denverju, Vitra Design Museum in Angevandte Kunst Museum v Hamburgu in Kolnu. Za svoje dosežke je prejel kar 9 nagrad Compasso d´Oro. Predstavili vam bomo nekaj kultnih izdelkov, ki so zaznamovali svet oblikovanja in življenje Achilla Castigliona.

 

ARCO_FLOS

Prostostoječo svetilo Arco sta leta 1962 zasnovala brata Achille in Pier Giacomo Castiglioni za podjetje Flos. Kultno svetilo ima arhetipsko bazo iz belega carrara marmorja, ki je ponos Italije. Marmorna baza nosi elegantno teleskopsko krivuljo iz satiniranega nerjavečega jekla, ki je nastavljiva po višini.

SLIKA 3 arco achille

Na koncu teleskopske krivulje je reflektor iz poliranega aluminija, ki zagotavlja svetlobo globoko v prostoru. Arco je svetilo namenjeno za notranjo uporabo in sega v višino 2,5m in v globino 2m. Brezčasna oblika in prilagodljivost naredita svetilo vsestransko in primerno za vse vrste interierjev.

SLIKA 4 arco achille

 

TARAXACUM 88_FLOS

Viseče svetilo oblikovano kot žareča krogla je Achille oblikoval leta 1988 in jo poimenoval Taraxacum 88. Svetilo je na voljo v dveh velikostih: S1 ima premer 80cm in 60 žarnic, S2 ima pa premer 105 cm in 120 žarnic. Svetilo sestavlja jedro iz dvajsetih trikotnikov iz poliranega aluminja na kateremu so žarnice, ki oblikujejo popoln krog.

SLIKA 4.1 taraxacum achille

SLIKA 4.2 taraxacum achille

 

MEZZADRO_ZANOTTA

Mezzadro je stol, ki je provokacija. Lakirana školjka traktorskega sedeža privijačena na kromirano, skrbno oblikovano podnožje, ki mu stabilnost daje zaobljena prečka iz bukve v naravani barvi je oblikovalski presežek leta 1957 pod katerega sta se podpisala brata Achile in Pier Castiglioni. Neponovljiva ideja je sestavljena iz štirih kontradiktornih elementov, ki skupaj vizualno součinkujejo in ustvarjajo kultni izdelek sodoben tudi za današnji čas.

 

SLIKA 5 mezzadro achille

 

JOY_ZANOTTA

Joy je modularna knjižna polica oblikovana leta 1989 pod katero se je podpisal Achille Castiglioni in za izdelek leta 1991 prejel prestižno nagrado Compasso dOro. Joy je del stalne zbirke Fondazione Triennale Design Museum v Milanu, Fonds National d'Art Contemporain v Parizu in Muzeja umetnosti v Indianapolisu.

 SLIKA 6 JOY achille

 Idejo je Achille dobil pri klasičnem krožnem stopnišču in oblikoval verjetno najbolj prepoznan regal vseh časov. Regal sestavlja 5 do 7 polic in osrednji cilinder iz lakiranega jekla, ki je središče krožnice po kateri se vrtijo posamezne police različnih dimenzij. Police so narejene iz MDFa z jeklenimi rebri, ki nudijo dodatno stabilnost. Regal je na voljo v štirih barvah polic in dveh barvah kovinskega cilindra. Joy Zanotta je popolnoma prilagodljiv kos pohištva, ki lahko stoji ob steni, v kotu ali pa na sredini prostora. Regal lahko stoji v dnevni sobi, kopalnici, kuhinji, jedilnici ali pa v spalnici.

SLIKA 7 JOY achille

 

LEONARDO TABLE_ZANOTTA

Zgledoval se je po renesansi, izdelek pa poimenoval po Leonardo Da Vinciju. Mizo Leonardo je Achile oblikoval leta 1969. Podnožje je narejeno iz toplotno obdelane bukve in nastavljivo na 5 višin, ploskev pa je lahko iz laminata ali pa kaljenega stekla. Miza je robustna in enostavna, čeprav podnožje delujo delavniško je miza zelo elegantna in brezčasna. Primerna je za vse vrste prostorov še posebej pa lahko poživi minimalistično oblikovan ambient.

SLIKA 8 LEONARDO TABLE achille

 

 

 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.