logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave

SLIKA 0 JOE COLOMBO

Zgodba o Joeu Colombi, enem izmed najvplivnejših in inovativnejših italijanskih industrijskih oblikovalcev vseh časov, je kratka in intenzivna. Futurist svojega časa je v kratkem a plodnem obdobju ustvaril oblikovalske kose, ki so aktualni še danes in bodo tudi jutri.

 

Rodil se je leta 1930 v Milanu. Študiral je slikarstvo na akademiji za likovno umetnost Accademia di Belle Arti di Brera in nato izobraževanje nadaljeval na milanski Politehniki. Bil je samouk, vsestranska in kreativna osebnost tako se je leta 1951 pridružil gibanju Movimento Nucleare, ki sta ga ustanovila Sergio D´Angelo in Enrico Baj. Znotraj gibanja je Colombo deloval štiri leta kot slikar in kipar abstraktnega ekspresionizma. Svoja dela je z drugimi člani razstavljal v rodnem Milanu, Torinu, Vervierju, Benetkah in Bruslju.

SLIKA 1 abstract painting

 

Z abstraktnim slikarstvom se je ukvarjal do leta 1959, ko je prevzel družinsko podjetje za proizvodnjo električnih naprav. Z prevzemom tehnološkega podjetja je začel eksperimentirati z novimi konstrukcijskimi in proizvodnimi tehnologijami. Leta 1962 so ga nova znanja in želja po ustvarjanju pripeljala do odprtja podjetja za oblikovanje notranje opreme. Na začetku nove poslovne poti je skupaj z bratom Giannijem razvil idejo o prizmatičnih svetilih. Za priznane blagovne znamke kot so Oluce, Zanotta, B-line,... je oblikoval inovativno pohištvo z novimi materiali. Poleg revolucionarnega pohištva je oblikoval steklo, kljuke, budilke in ročne ure. Med drugim je oblikoval profesionalno kamero Trisystem, klimatsko napravo Candy in celo jedilni pribor za letalskega prevoznika Alitalia, ki je v uporabi še danes.

 

SLIKA 2 porcelan Allitalia

 

Joe Colombo je pionir v oblikovanju prilagodljivega pohištva. Vse od začetka svoje kariere je razvijal idejo o živih sistemih, ki bi se prilagajali uporabniku in prostoru. Njegov prvi prilagodljiv kos pohištva je bil predalnik Combi-Center. Leta 1969 je razvil dnevno sobo prihodnosti, ki je bila predstavljena na pomembnih svetovnih razstavah. Izdelal je prototip premične mikro kuhinje dimenzij 90x75x75 cm, ki vsebuje štedilnik z dvema gorilnikoma, pečico, žar, hladilnik, rezalno desko, delovno ploščo in prostor za shranjevanje jedilnega pribor in knjig. Za lastno stanovanje je leta 1969 zasnoval enoto Roto-living in Cabriolet-Bed.

Na razstavi Italija: Domača pokrajina je v Moderni galeriji v New Yorku (MOMA) leta 1972 predstavil celovit dnevni stroj, sestavljen iz kuhinje, garderobne omare, spalnice in ležišča, na samo 28 kvadratnih metrih. Z zagotovostojo lahko trdimo, da je bil Colombo futurist, saj je v 60. letih prejšnega stoletja oblikoval za prihodnost. Njegovo prilagodljivo pohištvo iz prešnjega stoletja je v danšanjem hitrem tempu življenja nekaj vsakdanjega. Za svoje delo je dobil številne nagrade med njimi tudi nagrado Compasso d'Oro. Izdelki z njegovim podpisom so del stalne razstve v moderni galeriji v New yorku.

SLIKA 3 combi center

Predalnik Combi- center.

 

SLIKA 4 mikrokuhinja

Mikro kuhinja.

 

SLIKA 5 rotoliving unit

 Bivalna enota Roto-living.

 

SLIKA 6 cabriolete bed

 Cabriolete-Bed.

 

SLIKA 7 celovit dnevni stroj

Dnevni stroj.

 

SLIKA 8 domestic landscape

Domestic landscape.

 

SLIKA 9 stanovanje

Prilagodljivo stanovanje Joe-a Colomba.

 

V nadaljevanju vam bomo predstavili oblikovalske kose vodilnih svetovnih znamk, ki so zaznamovali kariero oblikovalca in pustili pečat v svetu industrijskega oblikovanja.

Za priznano italijansko podjetje Zanotta je leta 1968 oblikoval mizo za igranje pokra POKER. Na nogah iz nerjavečega jekla je postavil dve mizni plošči iz belega laminata z vmesnimi premičnimi pladnji. Zgornjo mizno ploskev je oblečena v odstranljivo prevleko iz zelenega usnja, ki v domačem okolju pričara pristno igralniško izkušnjo.

 

SLIKA 10 poker table

 

Dinamični poličnik in predalnik BOBY je brezčasen oblikovalski kos podjetja B-LINE, ki je leta 1971 prejel prvo nagrado na SMAU. BOBY je tudi del stalne zbirke MoMA v New Yorku. Izdelan je iz brizgane plastike in ima osnovno dimenzijo 43 x 42 cm , medtem ko višina varira med 31,5 in 94,5 cm. Na voljo je v več različnih barvnih odtenkih in v 14 različnih kombinacijah.

 

SLIKA 11 B LINE

 

SPINNY je vsestranski predalnik v treh barvah. Nosilna konstrukcija je narejena iz barvanega jekla, medtem ko so predali v treh dimenzijah (6, 9 in 12 cm) narejani iz brizgane plastike. Podnožje je petkrako na vrtljivih kolesih, obstaja pa tudi različica predalnikov, ki se jih pritrdi na steno. Predali so na vogalih vpeti v nosilno vertikalno konstrukcijo in vrtljivi v razponu 180 stopinj.

 

SLIKA 12 B LINE spinny

 

 

MULTICHAIR je prilagodljiv sistem, sestavljen iz dveh delov, ki se enostavno spremeni v stol ali fotelj za pogovor ali sprostitev. Hibrid je zasnovan s popolno pozornostjo in spoštovanjem. Nosilna konstrukcija je sestavljena iz jekla, ki je oblazinjena s poliuretansko peno. Obe komponenti sta povezani z usnjenimi pasovi, ki s pomočjo zaponk in zatičev držita stol v enoviti celoti. Proizvod je ročne izdelave izdelan izključno v Italiji. Tudi Multichair je del stalne zbirke MoMa v New Yorku.

 

SLIKA 13 MULTICHAIR

 

RING je vsestranski kubusni modul, sestavljen iz jeklene lupine in dveh hrastovih polic. Na dveh straneh je odprt z krožno odprtino, kar omogoča enostaven dostop in privlačno prikazovanje shranjenih objektov. Ring lahko pritrdimo na kolesa ali uporabimo kot klubsko mizico. Več modolov skupaj tvori zanimive prostorke oblike za prav vsak prostor

 

SLIKA 14 RING SHELF

 

CROSSED je oblazinjen tabure v večih barvah in dveh dimenzijah (400 - 500 x500 in 400 – 500 x 1000) . Mehka oblazinjena oblika je prekinjena s kontrastnim in poudarjenim kržnim šivom, ki izdelek naredi izredno elegantno. Tabure je modul, ki ga je mogoče sestavljati v različne kompozicije in v različnih barvah. Izdelek sledi ideji o živih in prilagodljivh sistemih Joea Colomba, ki jo je razvijal skozi svojo celotno ustvarjalno pot.

 

SLIKA 15 crossed

 

Za podjetje Oluce, najstarejše italijansko oblikovalsko podjetje v sektorju razsvetljave, je Colombo oblikoval serijo svetil. Najbolj prepoznavna je namizna  svetilka ACRILICA iz leta 1962, ki jo  je izdelal skupaj s svojim bratom Giannijem. Svetilka 281 je takoj ob nastanku dobila vzdevek »Acrilica« zaradi svoje presenetljive oblike in za tisti čas pomembne inovacije. Leta 1964 je Acrilica osvojila zlato medaljo na XIII. Trienalu v Milanu.

 

SLIKA 16 acrilica lamp

 

Svetilka COLOMBO iz leta 1970 je še danes najbolj prodajana svetilka podjetja Oluce. Osnova je iz kromirane jeklene vertikale na katero je vpeto premikajoče svetilno telo, ki nudi neposredno in posredno svetlobo. Višinsko nastavljiv reflektor je eden prvih, ki je vseboval novo generacijo halogenskih žarnic in je višinsko nastavljiv. Svetilo je odgovor na zahteve po čistih oblikah in tehnološki funkcinalnosti, ki so prepoznavni znak oblikovalca Joea Colomba 

 

SLIKA 17 colombo lamp

 

 

 

 

 

 

 

 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.