logo mini 01 novosti 02 proizvajalci 03 oblikovalci odprodaja_p 05 kontakt 06 povezave

Cassina Imm Cologne 2020 1Po letu premora, smo letos zoped lahko obiskali sejem oblikovanja Salone del Mobile v Milanu. Izvedeli smo kako je pandemija vplivala na trg in kakšne so najnovejše inovacije in trendi v svetu oblikovanja. 

Na sejmu so se predstavila Italijanska in mednarodna oblikovalska podjetja in njihovi izdelki. Spoznali smo najnovejše trende v oblikovanju in dogajanje v svetu sodobnega oblikovanja. Na sejmu je bilo moč srečati tudi zastopnike podjetij in oblikovalce, z njimi vzpostaviti kontakt, ter spoznati zgodbo, ki spremlja njihove produkte.

 

Poleg mnogih drugih smo obiskali razstavni prostor proizvajalca pohištva Crassevig. Od 5. do 10. septembra 2021 je Crassevig sodeloval v SuperSalone sejmu oblikovanja z dvema novima zbirkama, dvema potema, ki se vijeta po sodobnem življenjskem slogu.
Razstavni prostor z urbanim občutkom je poleg najnovejših projektov predstavil najbolj ikonične oblikovalske elemente podjetja Crassevig. V sceno so vmestili mizo Mimico z več identitetami - za bivalne prostore, prostore za sestanke in salone. Mimico je nov dizajn Crasseviga, pod katerim se je podpisal studio ITCH z ustvarjalnostjo Vincenza di Salvia, Marca Corazze, Alessandra Mingola, Giulije Castelli in Daniele Torresin. Miza, ki je na voljo v standardni različici in kot klubska mizica, ima okvir, ki združuje les in kovino, dopolnjena z zgornjim delom v različnih zaključkih - steklo, les ali Fenix.

Oblikovalski element, ki si ga predstavljamo za sedanjo in prihodnjo perspektivo: miza Ampere, avtorja Gonçalo Campos, je pristen inteligenten objekt s futurističnim okusom. Klubska mizica ima  integrirane električne in USB vtiče v svojo strukturo. Je funkcionalna, idealna za pisarne in bivalna okolja. Steber mizice na dnu je iz prašno lakirane kovine s pultom iz hrasta ali Fenixa. Poleg klubske mizice je bil vmeščen stol Pola Lounge, ki je intuitiven, nagnjen naslanjač, zasnovan tako, da ceni pravi občutek lepote, v trenutku, ko živimo, bodisi doma ali v delovnih prostorih. 

Okrogle in prilagodljive oblike poustvarjajo mizo Inoko ob katero so bili postavljeni Mixis stoli. Leseni okvir podpira keramiko s kamnito obdelavo z marmornim učinkom.

241178503 5009393095741538 4200327616498505904 n

241415140 5009393045741543 536272880305200731 n

 

 

Cassina se je s svojo zbirko 2021 na Milanskem sejmu oblikovanja predstavila v prijetnem in eklektičnem vzdušju treh stanovanj, od dnevne sobe, jedilnice, spalnice do ambientov na prostem.
Predstavljeni so bili novi izdelki Michaela Anastassiadesa, Jeffreyja Bernetta, Philippeja Starcka in Patricie Urquiole, ponovne izdaje Vica Magistrettija in Afre in Tobije Scarpe ter nove izdaje Franca Albinija, Bodila Kjæra in Charlotte Perriand.
Družba lansira tudi Cassina Pro, novo certificirano, projektno usmerjeno in strokovno zbirko ikon in sodobnih izdelkov, razvitih za gostinstvo in pisarne.

IMG 20210910 144119

 

Cassina in Vogue Italia sta združila moči, da bi oživeli "Out Of Ordinary" -  projekt za milanski teden oblikovanja v katerem je bila predstavljena kolekcija sedežnega pohištva Soriana, ki sta jo oblikovali Afra in Tobia Scarpa in je bila letos ponovno izdana v okolju prijazni različici. Prav ta izraz svobodomiselnega, ustvarjalnega in sodobnega življenjskega sloga je navdihnil ime tega projekta: "Out Of Ordinary". Inovacija glavnega mita o oblikovanju pomeni uskladitev njegove legendarne narave s potrebami sodobnega življenja. S tem v mislih izbira materialov in proizvodnih metod dokazuje spremembo, pri čemer duh izdelka ostane nedotaknjen. Nov trajnostni koncept Soriane projicira v današnji čas. Namera instalacije je bila prikazati vsakdanjo situacijo družbene interakcije, postavljeno v domače okolje. V tej postavitvi ambienta nenavadni liki komunicirajo med seboj s kretnjami in predmeti, povezanimi z novim svetom.

1bababd7 4a30 4a64 8e68 f2856770c319

 

Zanotta je znova odprla svoja vrata javnosti za Milano design week z novo vitrino in prenovljenim pohištvom: tema showrooma je temeljila na intimnosti, ki je izražena v novih modelih sodobnega bivanja, ki so bili predstavljeni v različnih ambientih. Vsak prostor ima svojo osebnost, ki prikazuje rešitve za dom in pisarno. Zanotta je bila vedno vir idej, ljudi, ustvarjalnosti in raziskav, ki združuje vizijo, usmerjeno v prihodnost. Ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk v italijanski oblikovalski panorami, Zanotta, ustvarja izdelke, ki so jih oblikovali nekateri najbolj znani oblikovalci in talenti v oblikovalski industriji - nekateri izmed njih so prejeli tudi nagrado Compasso d'Oro in so bili razstavljeni v več kot 50 vodilnih muzejih po vsem svetu.

Zanottini razstavljeni izdelki komunicirajo s prostorom okoli sebe, gradijo odnose z ljudmi, ki jih uporabljajo in so izraz posameznikovega individualnega življenjskega sloga. Pohištveni kosi so odraz časa v katerem bivamo. Z ergonomično in inovativno zasnovo nudijo udobje, trajnost, prilagodljivost in funkcionalnost. Razstava je obsegala več vrst pohištva: naslanjače, zofe, shranjevalne enote, omare za knjige, stole in različne vrste miz.

h 83382 06Shorroom Milano magazine 800x800 3

Zanotta je večplastna in vsestranska. Združuje generacije. Povezuje ljudi, meji med preteklostjo in prihodnostjo ter prenaša dediščino, ki jo je Aurelio Zanotta začel leta 1954 s svojo vizijo, drznostjo in intuicijo. 

 

Italijanska blagovna znamka pohištva Arper je na letošnjem Salone del Mobile razstavila izbor svojih stolov in zof, vključno s stolom Bowl oblikovalke Line Bo Bardi. Arperjeve razstavljene nove linije pohištva so vključevale kolekcijo Kata, Kinesit Met, Mixu, Adell in Aston Club in že (po)znane zbirke izdelkov kot so Catifa 46, Catifa 53, Cila, Saya, Leaf in Steeve. Cilj Arperjevega pohištva imenovan Re(new) together je spodbuditi razmislek o odnosih v vseh oblikah. Odnosi med predmeti, ljudmi in okoljem, ki nas obdajajo in izzovejo našo pozornost.

Nova linija izdelkov Kata obsega ležalnike iz masivnega lesa, ki jih je za Arper zasnoval barcelonski oblikovalski studio Altherr Désile Park, ki je z Lievore oblikoval tudi školjkast stol Adell. Adellov sedež je izdelan iz 80-odstotnega recikliranega polipropilena, medtem ko je Kata izdelana iz prilagojenega 3D pletenega tekstila iz recikliranega poliestra, ki je preoblikovan v lahka in trpežna vlakna.

Jean Marie Massaud je oblikoval ležalnik Aston Club, ki je sestavljen iz nastavljivega naslonjala in podnožja s štirimi nogami iz sijočega ali barvanega aluminija. Vsako komponento ležalnika Aston Club je mogoče razstaviti in po potrebi ponovno obložiti, da se zagotovi dolgotrajnost kosa in zmanjša njegov vpliv na okolje.

Zbirka Mixu vključuje stole in barske stole zasnovane v ameriškem arhitekturnem studiu Gensler. 

Kinesit Met je evolucija oblikovanja pisarniškega stola Kinesit podjetja Lievore Altherr Molina, ki je zdaj na voljo v novi barvni paleti. Arper pravi, da so bili ti najnovejši izdelki izbrani z namenom, da prikažejo zavezanost blagovne znamke recikliranju in ponovni uporabi materialov.

Medtem so Arperjevi klasični izdelki Catifa 53, Catifa 46, Cila, Saya, Leaf in Steeve zasnovani za prilagodljivost in naj bi prikazali prizadevanja blagovne znamke za ustvarjanje pohištva, ki ga je mogoče prilagoditi "nenehno spreminjajočim se zahtevam".

Na ogled je bil tudi Steeve-modularni kavč, ki ga je leta 2015 oblikoval Jean-Marie Massaud za uporabo v domačem in delovnem okolju. Stol Catifa 53, ki je bil izdelan tudi za stanovanjske in poslovne prostore, ima ukrivljen sedež in tanek profil. Zasnoval ga je studio Lievore Altherr Molina, ki je ustvaril tudi Catifo 46 - "mlajšo sestro Catife 53", ki ima isti profil, vendar je manjše velikosti. Lievore Altherr Molina je oblikoval tudi Cila, zbirko stolov z ukrivljenimi polipropilenskimi sedeži.

Prav tako je bil na ogled Saya - lesen stol, ki se ponaša z grafično kakovostjo.

Zadnja klasična ponudba je Leaf, ki obsega zložljive stole iz barvanega jekla s podnožjem, skupaj z ujemajočimi se minimalističnimi mizami.

241430848 4675675462455750 9023209610848349151 n

 

Kot del Arperjeve prisotnosti v celotni izdaji Supersalone Salone del Mobile se je blagovna znamka poklonila tudi oblikovalki Bo Bardi na posebni razstavi. Razstava, imenovana Lina Bo Bardi v polni barvi, se je osredotočila na Bardijev Bowl stol, ki ga je oblikovala leta 1951 in predstavila modele, oblazinjene iz tkanin Rubelli, predstavljene leta 2021.

IMG 20210910 153524

 Arperjevi razstavni prostori v Salone del Mobile so bili razviti pod umetniškim vodstvom Jeannette Altherr, oblikoval pa jih je Leandro Favaloro.

 

Med tednom oblikovanja v Milanu je Wittmann v sodelovanju z Elle Decor Italia na razstavi "La Casa Fluida" (The Fluid Home) v zgodovinski palači Bovara prikazal izbrane modele trenutne kolekcije. Cilj in vsebina te instalacije, ki jo je zasnoval studio Elisa Ossino je bila uprizoritev metamorfoze domačega prostora. Instalacija je govorila o prihodnosti, ki že obstaja v sedanjosti. Oblikovalska skupnost je to akcijo sprejela z navdušenjem, več kot 30.000 obiskovalcev je želelo razstavo doživeti v živo.

Zasnovan je bil prostor »Fluid Home«: razstavna instalacija, ki jo je ustvaril Studio Elisa Ossino s krajinsko zasnovo Marca Baya, ki skozi poglobljeno doživetje pripoveduje o življenjskih načinih življenja. Barve, luči, oblike, teksture in materiali so bili izbrani za organski, prilagodljiv in neformalen dom. Velika pozornost je bila namenjena izbiri premazov pohištva z nizkimi vplivi na okolje. Dom so želeli predstaviti kot prostor, ki predstavlja zavetje, zaščito, naklonjenost, pa tudi kraj za študij, delo, sprostitev.

Obiskovalci so se lahko gibali v izjemno prilagodljivem prostoru, zasnovanem iz modularnih elementov, ki opredeljujejo fluidni ekosistem, ki se lahko vedno znova preoblikuje na neskončno različnih načinov. V tem vedno spreminjajočem se projektu barva postane terapevtski element, ki lahko izboljša psihološko počutje; glasba hrani dušo in je vir navdiha; zvočna izolacija omogoča ljudem, da živijo skupaj in opravljajo različne dejavnosti, ne da bi se medsebojno motili. »Fluid Home« je natančen posnetek domače metamorfoze: od izrazito bivalne vloge do vztrajne dinamike v popolni hibridizaciji funkcij in zaznav.

Prikazani kosi pohištva na razstavi so bili naslanjač Kubus, sedežna garnitura Andes, naslanjač Paradise Bird, mize Verde, Giallo, Rosso, Paradise bird in stol Merwyn ter Paradise bird.

IMG 20210910 121307

IMG 20210910 121101

 

Pedrali je predstavil svoje najnovejše zbirke s posebno, sodobno instalacijo, ki jo je oblikovalo milansko podjetje Calvi Brambilla in nosi naslov #Pedralitimeless: tekoča, dinamična razstava, ki pripoveduje zgodbo o vseitalijanski znamki skozi njene vrednote in zbirke. Navdih so črpali iz koncepta brezčasnih podob, predmetov in izdelkov, ki sledijo zgodovini in vrednotam blagovne znamke. V 30-metrskem razstavnem prostoru je prozvajalec pohištva Pedrali želel predstaviti svojo 58-letno zgodovino, kakovost svojih izdelkov in svojo trajnostno filozofijo ter odziv na nedavne dogodke z uvedbo kolekcij, ki odgovarjajo na nastajajoče potrebe tega trenutka.
Ta zgodba je bila predstavljena v petih postavitvah, od katerih vsaka predstavlja svet Pedralija.

Prva postavitev ambienta je bila namenjena pisarniškemu pohištvu. Današnji delovni prostori so se močno spremenili, biti morajo dinamični, pohištvene rešitve pa prilagodljive, funkcionalne in trajnostne. Pedralijev predlog za pisarniško pohištvo je Buddyhub, ki ga je zasnoval Busetti Garuti Redaelli. Buddyhub je rešitev za bolj neformalne pisarne v kombinaciji s pregradnim panelom, ki absorbira zvok in hkrati nudi zasebnost. Primer pisarniškega pohištva je tudi delovna miza Arki s svojim praktičnim, po višini nastavljivim pultom, ki prispeva k ustvarjanju funkcionalnega in dinamičnega pisarniškega prostora z možnostjo pritrditve zvočno absorbirajoče plošče, oblazinjene s tkanino, za ločevanje ene mize od druge. Vsestranski in barvit sistem Boxie za shranjevanje, ki sta ga oblikovala Claudio Dondoli in Marco Pocci se odlično poda k delovni mizi Arki. Razstavjen Ypsilon Connect, ki ga je zasnoval Jorge Pensi Design Studio, je funkcionalen, zvočno absorbirajoč, prostostoječi panel, ki ločuje prostore.

gallery 1600x900 6 4718ee5006c134dec685eb488b395376

 

Druga postavitev ambienta, namenjena domači pisarni, poudarja potrebo po bolj pretočnih prostorih. Robin Rizzini je oblikoval dva izdelka, ki ustrezata potrebam takšnih prostorov. Lahka in minimalistična, Toa miza je sestavljena iz značilnega trdenega okvirja iz litega aluminija v geometrijski zasnovi. Zložljivi zaslon Toa je namizna plošča, ki absorbira zvok in ločuje in definira prostore. Ta postavitev vključuje tudi fotelje Babila XL, znamke Odo Fioravanti, ki izstopajo po velikem sedežu in naslonih za roke in tako ponujajo večje udobje pri sedenju.
Predani okoljskemu vplivu so pri Pedraliju pred kratkim predstavili svojo prvo kolekcijo, ki so v celoti izdelana iz reciklirane plastike. Remind "Recycled Grey" stol, ki ga je zasnoval Eugeni Quitllet, je narejen iz enega samega kosa brizganega polipropilena, njegov perforiran sedež in naslonjalo pa prispevata k zračnemu in lahkemu videzu stola ter mu dodata udobje. Babila XL "Recycled Grey"  ima polipropilensko oblikovano lupino, ki izstopa po velikih sedežih in naslonih za roke ter ponuja večje udobje pri sedenju. Lesene noge so pobarvane z barvami na vodni osnovi in sestavljene večinoma iz rastlinskih smol.

IMG 20210908 115851

 

Zgodba podjetja se nadaljuje s predstavitvijo dveh novosti leta 2021, namenjenih gostinstvu in stanovanjskim sektorjem, kjer je poudarek na dobrem počutju. Kolekcijo Blume, ki jo je oblikoval Sebastian Herkner, so obogatili z novo različico z nasloni za roke. Lanski fotelj, ki ga je lani predstavil Patrick Jouin pa je prefinjen kos pohištva z močno osebnostjo, ki izraža izjemno udobje, mehkobo in čutnost, zdaj pa je na voljo s štiristopenjskim okvirjem iz masivnega lesa Jesena.

pedrali blume armchair sebastian herkner dezeen 2364 col 2 852x1136

 

V zadnji nastavitvi so v ospredje vstopili zunanji prostori, ki so se - zlasti v zadnjem letu - spremenili v elegantne dnevne sobe na prostem. Ti prostori so vedno bolj zasnovani za zagotavljanje dobrega počutja in za pobeg iz vsakdanjega življenja. Z izbiro in personalizacijo pohištva takšna okolja ponujajo umik in prostor, ki deluje funkcionalno in se prilagaja potrebam posameznika.  Novost leta 2021 Pedrali predstavlja Caementum, ki sta ga oblikovala Marco Merendi & Diego Vencato, novo enodelno betonsko mizo, posebej zasnovano za zunanjo uporabo. Ta visoko odporen material s skrbno izbranimi dodatki zagotavlja odlične tehnične lastnosti, vključno z enostavnostjo čiščenja, večjo odpornostjo na mehanske obremenitve in vremenske vplive ter nizko prepustnostjo za tekočine in madeže. Pedrali je predstavil tudi kolekcijo Panarea, ki jo je oblikoval CMP Design. Rojena iz ideje, ukoreninjene na sredozemski obali, v barvah in osvežujočem vetriču večerje na prostem na terasi s pogledom na morje. Postavitev dodatno dopolnjuje eleganten ležalnik Reva Twist in trosed, ki ga je zasnoval Patrick Jouin. Nazadnje, leto 2021 obeležuje tudi pomembno obletnico v zgodovini Pedralija: minilo je 10 let od stolčka Frida, ki ga je zasnoval Odo Fioravanti, ki je leta 2011 prejel 22. nagrado ADI Compasso d'Oro za svojo "preprosto kiparsko lepoto".

pedralitimeless supersalone 2021 1 2021 09 21 152410 adtp

 

 


DOM 

PISARNE / ŠOLE

VRT 

DODATKI

OrionIntertrade issuu logo instagram icon orioninstagram iconinstagram


Prijava na novice iz Oriona
Prejemanje
S klikom na gumb PRIJAVA soglašate, da vam občasno pošljemo informativne letake.