Salone del mobile 2024

xr:d:DAFumhupZ4s:125,j:623026157562485162,t:23092013

V aprilu smo z ekipo Orion Intertrade obiskali Salone del mobile, najpomembnejši mednarodni dogodek za oblikovalsko industrijo, ki je potekal v prostorih Rho Fiera v Milanu. Dogodek, rojen leta 1961, ponuja široko paleto izdelkov pohištva, ki izstopa po svoji izrazni moči ter funkcionalni, tehnološki in materialni inovaciji, zasnovani za izboljšanje domačega scenarija. Iznajdljivost, vizija, inovativnost in trajnostna odličnost predstavljajo znani leksikon podjetij in blagovnih znamk, ki razstavljajo na Salone Internazionale del Mobile, ki se danes potrjuje kot vse bolj globalen, vključujoč in v dialogu s celotnim kreativnim in produktivnim sistemom pohištva. Vsako leto se ta dogodek oblikuje kot laboratorij za eksperimentiranje, prostor za srečanja, odnose in nove poslovne priložnosti. Tu so predstavljeni prototipi in inovacije na področju opreme, domačih prostorov in življenjskih stilov.

Na Salone del mobile se je z novostmi med drugim predstavil Wittmann, ki združuje značilen dizajn z mojstrsko izdelavo pohištva najvišje kakovosti. Wittmannove novosti pomlad 2024 so vse o teh lastnostih. Prvo sodelovanje z oblikovalcema Philippejem Nigrom in Federico Biasi prinaša kreacije subtilne odličnosti in elegantnega udobja.

Oblikoval: Phillipe Nigro

Oblikovala: Federica Biasi

Brezčasno in vsestranska klasiko, pa je obudil Sebastian Herkner s svojim dizajnom kompaktnega fotelja, ki je različica jedilnega stola.

Oblikoval: Sebastian Herkner

Izdelki za pomlad 2024, značilno za avstrijsko tovarno, predstavljajo kombinacijo značilnega dizajna z mojstrsko izdelavo, ki je izvedena v najvišji kakovosti.

Naslednja postojanka, ki smo si jo ogledali – Zanotta, podjetje, ki v svetu simbolizira radikalno italijansko oblikovanje, se je vrnila k protagonistu Milanskega tedna oblikovanja in, ki praznuje svojo sedemdeseto obletnico. Ob tej pomembni priložnosti je odprla vrata nove vodilne trgovine na ulici Durini, ki predstavlja pomemben mejnik v poti rasti italijanske znamke. Calvi Brambilla se je letos na salonu predstavil s foteljem iz jeklenega okvirja in oblazinjen s poliuretansko peno, na voljo v fiksni ali vrtljivi izvedbi.

Oblikoval: Calvi Brambilla

Omarice različnih dimenzij v mat lakiranih odtenkih z nastavljivimi notranjimi policami iz kaljenega stekla navdušujejo s svojo abstraktno obliko in prezenco. Za teden oblikovanja jih je zasnoval oblikovalski tandem Fien Muller in Hannes Van Severen, ki ju navdihuje iskanje zanimivih kosov pohištva s kiparskega vidika, zahvaljujoč skupni strasti do umetnosti, arhitekture in materialov. Na serijo omaric Z24, 726 in 727 trenutno poteka tudi akcija s 15% popustom na nakup.

Oblikoval: studio Muller Van Severen

Driade se je letos predstavil z atraktivno kolekcijo Melt Me priznane slovenske oblikovalke Nike zupanc, ki je kolekcija lakiranih keramičnih predmetov, katerih navdih izvira iz pop kulture, tako v estetskem kot simboličnem smislu.

Oblikovala: Nika Zupanc

Prav tako je novost kolekcija Marbel oblazinjenega pohištva, ki spominja na najboljši marmor, sestavljena iz kavča, ležalnika, fotelja in tabureta. Funkcionalno umetniško delo, ki ga je oblikoval Fabio Novembre za Driade, ta zbirka predstavlja eleganco in prefinjenost, kot izklesana plošča iz finega marmorja.

Oblikoval: Fabio Novembre

Na salonu Salone del Mobile Cassina nadaljuje “The Cassina Perspective 2024”, stalen izraz predanosti in vizije življenja. Inovativnost se materializira v kreacijah, kot so mizici Montparnasse in Ventaglio Charlotte Perriand, slednja v novi omejeni izdaji. Temu so dodane sedežne garniture Cornaro Carla Scarpe in Notturno a New York Gaetana Pesceja, skupaj s podaljški za serijo Dudet, Flutz, Moncloud in Soriana ter druge ekskluzivne novosti.

Oblikovala: Charlotte Perriand

Cornaro sofa, ki jo je za Cassino oblikoval Carlo Scarpa na podlagi kontrasta med leseno strukturo in mehkimi blazinami, ki tvorijo naslonjalo, sedež in naslone za roke, kjer je vsaka podrobnost natančno kurirana, poudari izvirno estetiko modela, posodobljeno v višino in globino.

Oblikoval: Carlo Scarpa

Stolu dudet je Cassina dodala še fotelj in dvosed, ki ju odlikujejo zaobljene oblike.

Oblikovala: Patricia Urquiola

Nemški proizvajalec pohištva Classicon se je letos na Salonu Del Mobile predstavil z novo kolekcijo Volkshaus, ki zajema klubski mizici in fotelj iz masivnega hrasta in trpežnih vrvi iz katerih je izdelano naslonjalo in sedišče. Ta domiselni konstrukcijski princip, ki ga navdihujejo tradicionalni leseni spoji v japonski arhitekturi, daje pohištvu kiparski značaj.

Oblikoval: Herzog & de Meuron

Predstavil se je tudi z novimi preprogami, ena izmed njih Faubourg Rug, ki jo je oblikovala Eillen Grey in navdušuje s svojo dinamiko črnih črt na beli podlagi.

Oblikovala: Eillen Grey

Arper se letos sprašuje “Kaj naredi projekt življenja?”. Vprašanje, ki je pozdravilo obiskovalce stojnice in jih povabilo, da odkrijejo, kaj za njih pomeni “projekt življenja”: pohištvo, oblikovano za potrebe nenehno razvijajočega se sveta, prilagodljive in medsektorske rešitve za trenutke dela, srečanj, čakanja in sprostitev.

Catifa Carta, narejene iz trajnostnih materialov, predstavlja revolucionarno preoblikovanje brezčasne Catife 53, ki navdušuje že od lansiranja leta 2001.

Oblikovali: Lievore Altherr Molina

Naslonjač Lepal je narejen z mislijo na kontrast, saj odlično uravnoteži oblikovano trdo lupino z mehkim, večplastnim sedenjem na vitkem, kotnem podstavku. Njegova elegantna geometrijska struktura, ukrivljena lupina in notranje blazine omogočajo pokončno sedenje in udobje.

Oblikovala: Doshi Levien

Vljudno vabljeni v salon vrhunskega pohištva Orion Intertrade na Celovški 149b, kjer lahko omenjene novitete tudi naročite in se pozanimate o dodatnih informacijah o izdelkih.

Morda vam bo všeč tudi...

Dobrodošli v Orionu Intertrade.

Naročite se na mesečni Vodnik dizajna in v zameno vam podarimo 10% popust ob 1. nakupu*.

Kodo za popust prejmete v vaš e-poštni nabiralnik. Za Vas vsak mesec pripravljamo sveže novice o svetu oblikovanja in trendih dizajna.